Sayfalar

7 Ağustos 2013

Aloe Vera Faydaları


Sarısabır otu ya da öd ağacı olarak bildiğimiz aloe vera kısa boylu ve kaktüsü andıran bir bitki olmasına rağmen bir zambak türüdür.

Yeşil renkli dikenli yapraklara sahiptir. Bu dikenli yaprakların içerisinde aloe vera jeli denilen ve bitkinin özü olarak kabul edilen kıvamlı sıvı bulunur.

Bitkisel tedavi alanında sıklıkla kullanılan aloe vera jel bitkinin yapraklarından elde edilen sıvının damıtılması sonucu elde edilir ve harici ya da dahili kullanım için uygundur. Şifalı bitkiler arasında en sık kullanılanlardan biri olan aloe vera ülkemizde de giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.

Günümüzde de birçok klinik araştırmaya konu olan aloe vera ile ilgili yapılan çalışmaların gösterdiğine göre bitki bağırsak enfeksiyonları, bağırsak mantarı, karaciğer yağlanması ve diğer karaciğer problemleri,  uyku sorunları, cilt üzerindeki lekeler, akne ve sivilce, yanıklar, yaralar, kabızlık, diş ve diş eti problemlerine karşı tedavi edici içeriğe sahiptir.

Bunların yanında kanser tedavisinde tedavinin vücuttaki zararlı etkilerini azaltmak ve hücre oluşumunu hızlandıran enzimler içerdiğinden tedaviyi hızlandıran bir destek maddesi olarak kullanılır.

Tıbbi amaçla kullanılan türü aloe barbadensis olan bu bitki binlerce yıllık bir kullanım geçmişine sahiptir. Eski mısırda cilt güzelliği için kullanılan Afrikalı yerli kabilelerce böcek ısırıkları ve yaraların tedavisinde kullanılan mucizevi bir bitkidir.

Güney ve güney batı bölgelerimizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Ancak ülkemiz aloe vera yetiştiriciliği konusunda henüz emekleme dönemindedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder